Sampaikan pada Suami Anda! Ternyata Merokok Setelah Makan Bahayanya 10 Kali Ganda, Waspadalah!

Sampaikan pada Suami Anda! Ternyata Merokok Setelah Makan Bahayanya 10 Kali Ganda, Waspadalah!

Hampir semua perokok akan mengatakan masa yang paling menyeronokkan untuk menyalakan rokok adalah selepas makan. Asap rokok akan membanjiri lebih banyak dan berasa lebih enak jika dibakar apabila perut penuh sambil bersantai di teras.

Pada dasarnya semua orang bersetuju bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan tetapi apa yang doktor dan saintis berhati-hati adalah khususnya bahaya merokok selepas makan, dan melalui artikel ini kita akan membincangkannya secara khusus.

Lanre Alege, seorang ahli farmasi Nigeria dari University of Ilorin Teaching Hospital mengatakan bahawa satu rokok yang merokok selepas makan adalah berbahaya seperti merokok 10 rokok pada satu masa.

Menurut Alege, semasa makan dan selepas itu terdapat lonjakan aliran darah yang besar di dalam kapal, terutama di saluran gastrointestinal. Sekiranya anda merokok selepas makan maka bahan-bahan berbahaya dalam rokok diserap dengan sempurna dan dalam jumlah besar dalam aliran darah.

Ini sudah tentu meningkatkan faktor risiko berkali-kali. Organ-organ dalam tubuh seperti hati, buah pinggang, jantung, paru-paru sampai otak akan rosak lebih cepat daripada keupayaannya untuk meregenerasi sel-sel tubuh.

“Sistem pencernaan berfungsi dengan baik apabila kita makan. Sekiranya kita merokok selepas makan oksigen dalam darah akan mengikat nikotin dan mengalir lebih cepat di dalam badan supaya lebih mudah diserap oleh organ lain, “kata Alege.

Para saintis memberi amaran bahawa merokok selepas makan secara dramatik meningkatkan risiko kanser kolon dan paru-paru. Sekiranya anda tidak boleh menahan keinginan untuk merokok, kesihatan anda cuba merokok sekurang-kurangnya sekurang-kurangnya 20 minit selepas makan.

Merokok berbahaya kepada kesihatan tetapi merokok selepas makan adalah lebih berbahaya.

Sila kongsi maklumat penting ini dengan rakan-rakan perokok anda.

Sumber via LubukMaklumat.com