Menurut Kajian Wanita Perlu Tidur Lebih Banyak Berbanding Lelaki

 

Menurut Kajian Wanita Perlu Tidur Lebih Banyak Berbanding Lelaki

Jika seorang wanita itu bangkit lewat, orang tua mudah melabelkannya sebagai pemalas. Tapi hakikatnya bukan begitu. Wanita memang perlu tidur lebih banyak.

Prof. Jim Horne, dari Amerika Syarikat melalui kajiannya menyatakan wanita memerlukan tidur lebih banyak daripada lelaki pada setiap malam (20 minit atau lebih). Jelasnya, ini kerana otak wanita memerlukan lebih banyak masa untuk pulih kerana melakukan banyak tugas di siang hari.

Dalam satu kajian lain oleh saintis dari Universiti Duke di North Carolina pula mendapati, wanita yang kurang tidur akan mengalami kemurungan dan kerap marah. Namun, keadaan tersebut tidak akan terjadi pada lelaki yang tidak cukup tidur.

Menurut pakar, Dr Michael Breus, sesetengah wanita yang kurang tidur mungkin akan diserang adang teruk dalam tubuh mereka sehingga mengalami sakit fizikal ketika bangun tidur. Tambahnya lagi, wanita memerlukan tidur lebih kerana menggunakan lebih banyak otak berbanding lelaki kerana melakukan pelbagai tugas.

“Lebih banyak otak anda digunakan pada siang hari, lebih banyak ia perlu untuk pulih dan lebih banyak tidur anda perlukan,” katanya.